Sous Vide 

Sous vide - urządzenia do kuchni molekularnej

Sous vide, od francuskiego słowa „w próżni”, oznacza metodę gotowania całych potraw bądź wybranych ich składników w szczelnie zamkniętych foliowych workach. Umieszczane są one w cyrkulatorze, w wodzie o temperaturze, która nie przekracza 100 stopni Celsjusza. Obróbka cieplna metodą sous vide stosowana jest zwłaszcza w ekskluzywnych lokalach, choć cieszy się coraz większym zainteresowaniem całej branży gastronomicznej – kucharzy i klientów.

 

Sous vide - historia obróbki

 Narodziny techniki sous vide datuje się na lata 70. ubiegłego roku. W tym czasie francuski kucharz – Georges Pralus eksperymentował z gotowaniem gęsich wątróbek, zamkniętych w szczelnych woreczkach. Przygotowane przez niego danie nabrało nowego wymiaru smakowego i wizualnego. Obecnie technika sous vide promowana jest intensywnie przez słynnych kucharzy, w programach kulinarnych i książkach o gotowaniu. Nic więc dziwnego, że sięga po nią coraz więcej restauracji, którym naprzeciw wychodzimy z naszą ofertą wyposażenia.

 

Zalety gotowania w próżni

 Z pozoru skomplikowany proces sous vide jest metodą, której prostotę i efekty smakowe docenią nie tylko obeznani z nią, ale początkujący kucharze. Dzięki obróbce termicznej produktów umieszczonych w cyrkulatorze, aromat i smak pozostaje w całości w jedzeniu. Potrawa nie przechodzi więc smakiem wody, w której była gotowana. Oprócz tego, urządzenia do sous vide sprawiają, że jedzenie zatrzymuje wszystkie swoje walory odżywcze, kolory oraz strukturę. Co ważne, gotowanie sous vide chroni kuchnię przed wydzielaniem i mieszaniem się intensywnych zapachów.

 

Urządzeń do kuchni molekularnej - zastosowanie

 Urządzenia do kuchni molekularnej mogą być używane w lokalach gastronomicznych do przygotowywania smacznych potraw z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, drobiu, ryb, warzyw i nie tylko. Niezbędne urządzenia do sous vide to cyrkulator temperatury oraz urządzenie odpowiedzialne za wytwarzanie próżni w postacie specjalnego woreczka.

 

Profesjonalne urządzenia do sous vide

 Chcesz wprowadzić do oferty swojego lokalu dania przygotowane w technice sous vide? Już dziś sprawdź asortyment urządzeń do kuchni molekularnej, który prezentujemy w poniższej kategorii. Wśród nich znalazły się woreczki gładkie do pakowarek komorowych oraz woreczki moletowane do pakowarek listwowych. Ich wykorzystanie zapewnia równomierne gotowanie się potraw w próżni.

Sous vide jest metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania

Sous Vide
Sortuj produkty:

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
1 230,00zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki